Rokitnik - roślina ozdobna i lecznicza
Rokitnik pospolity jest popularnym krzewem ozdobnym i jednocześnie cenną rośliną leczniczą. W naturalnych warunkach rośnie w chłodniejszych rejonach Eurazji. Ze względu na barwne owoce pięknie prezentuje się jesienią i coraz częściej jest sadzony w przydomowych ogródkach jako krzew ozdobny.
Owoce rokitnika są drobne, mają żółto-pomarańczową barwę, a kształtem przypominają jagody. Dojrzewają w sierpniu, ale utrzymują się na krzewie aż do wiosny... pod warunkiem, że wcześniej nie zostaną zjedzone przez ptaki. Owoce mają charakterystyczny, kwaśno-cierpki smak z lekko wyczuwalnym posmakiem oleju. Po przemrożeniu tracą nieco swoją gorycz i stają się słodsze. Warto podkreślić, że rokitnik należy do grupy owoców najbardziej bogatych w witaminy.
Eliksir młodości i zdrowia
Owoce rokitnika zawierają szereg witamin i soli mineralnych (m.in. żelazo, bor, mangan, fosfor, potas). Są bogatym źródłem niemal wszystkich witamin z grupy B. Jako jedna z nielicznych roślin zawiera witaminę B12, na której niedobór mogą cierpieć wegetarianie. Oprócz tego rokitnik dostarcza witaminę A, E, C oraz K. Co ważne, podczas przetwarzania i przechowywania witamina C nie ulega rozkładowi, ponieważ rokitnik nie posiada askorbinazy – enzymu niszczącego tę witaminę.
Rokitnik zawiera także kwasy organiczne, flawonoidy, aminokwasy i pektyny. Miąższ owoców i nasiona zwierają olej (o zawartości nawet do 12%). Zawarte w rokitniku nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę serca i mózgu, ułatwiają trawienie, działają antydepresyjnie. Są o tyle ważne, że organizm nie potrafi ich sam wytwarzać i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Działanie lecznicze
Owoce rokitnika są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce. Medycyna ludowa od wieków wykorzystywała owoce rokitnika w leczeniu chorób żołądka, skóry i dróg oddechowych. Pierwsze wzmianki o rokitniku i jego właściwościach pochodzą ze starożytnych pism mnichów tybetańskich.
Obecnie rokitnik jest ceniony w medycynie, ponieważ:
Olej rokitnikowy
Bardzo cennym produktem pozyskiwanym z rokitnika jest olej. Zawiera on wysoką dawkę witaminy E, minerałów, flawonoidów i kwasu Omega-7 (palmityno-oleinowego). Przez co jest silnym antyoksydantem. Ze względu na swoje właściwości ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Olej rokitnikowy przyspiesza regenerację skóry, zapobiega przebarwieniom, zmniejsza blizny. Stosuje się go w pielęgnacji cery zniszczonej, suchej, ze zmarszczkami, podrażnionej opalaniem. Olej rokitnikowy jest dziś uznawany za ważny składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Olej rokitnikowy stosowany wewnętrznie wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także innych dolegliwości układu pokarmowego (niestrawności, zgagi, mdłości).
Okazuje się zatem, że nie bez przyczyny rokitnik określany jest mianem złota Syberii.
Zdjęcie istockphoto.com © Denis Pogostin