Witamina C w walce z infekcjami i wolnymi rodnikami

Witamina C zyskuje na swej popularności w okresie jesienno-zimowym, kiedy to zaczyna się czas wzmożonych infekcji i przeziębień. Z badań wynika, że witamina ta łagodzi przebieg infekcji, a przyjmowana wcześniej może uchronić przed chorobą. I to właśnie tej funkcji przypisuje się największe znaczenie, ale witamina C wpływa na cały organizm.

ABC witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest szybko wydalana z organizmu i musi być na bieżąco uzupełniana. Najlepiej, kiedy jest dostarczana do organizmu z pożywieniem (warzywa i owoce).

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że neutralizuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną szybkiego starzenia się organizmu oraz chorób nowotworowych.

O właściwy poziom witaminy C w organizmie powinny dbać przede wszystkim osoby palące, żyjące w zanieczyszczonych aglomeracjach, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz kobiety stosujące doustną antykoncepcję.

Rola witaminy C w organizmie:

  • niezbędna do syntezy kolagenu;
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych;
  • wzmacnia odporność;
  • ułatwia wchłanianie żelaza;
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek;
  • zmniejsza odczyny alergiczne;
  • jako silny przeciwutleniacz niszczy wolne rodniki;
  • ma właściwości przeciwnowotworowe;
  • działa bakteriostatycznie.
  • Witamina C korzystnie wpływa także na skórę:

  • wspomaga regenerację skóry;
  • działa przeciwzmarszczkowo;
  • uelastycznia skórę;
  • łagodzi rumień po opalaniu.
  • Niedobór witaminy C może powodować:

  • bóle mięśniowe i zmęczenie;
  • utratę apetytu;
  • osłabienie naczyń włosowatych;
  • dużą podatność na infekcje;
  • trudności w gojeniu się ran;
  • zwiększoną łamliwość kości;
  • zaburzenia neurologiczne;
  • obrzęk i krwawienia z dziąseł;
  • szkorbut;
  • osteoporozę;
  • depresję.
  • Nadmiar witaminy C

    Nadmiar witaminy C nie jest szkodliwy, ponieważ jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Bardzo duże dawki witaminy mogą być jednak przyczyną biegunek i negatywnie wpływać na przewód pokarmowy. W niektórych przypadkach nadmiar witaminy C może sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych.

    Naturalne źródła witaminy C

    Głównym naturalnym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce. I to właśnie w takiej formie jest najbardziej wskazana. Witamina znajdująca się w roślinach jest znacznie lepiej przyswajalna i lepiej „rozpoznawalna” przez organizm aniżeli syntetyczna. Dzięki temu jest kilkakrotnie bardziej aktywna i dłużej utrzymuje swoje zdrowotne właściwości.

    Najbardziej zasobne w witaminę są:

  • owoce: czarne porzeczki, aronia, maliny, cytrusy, owoce dzikiej róży;
  • warzywa: natka pietruszki, czerwona papryka, kiszona kapusta, brokuły, pomidory, chrzan.
  • Warto pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na działanie światła i wysokiej temperatury. Warzywa i owoce tracą ją kiedy są długo gotowane, a także długo przechowywane.

    Naturalne źródła witaminy występują pod dostatkiem w różnej formie i o każdej porze roku. Dlatego nigdy nie powinniśmy dopuścić do niedoboru witaminy C w organizmie.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-09-23]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.