Zatrucie pokarmowe podczas wakacji

Zatrucie pokarmowe to częsta letnia dolegliwość, która zwykle pojawia się w najmniej odpowiednim momencie i potrafi skutecznie uprzykrzyć urlop. Czas wakacyjnych wojaży to czas dużych zmian dla naszego organizmu. Oznacza bowiem nowe otoczenie, stres, zmianę klimatu, a także odmienną kuchnię, która często jest przyczyną żołądkowych dolegliwości. Jak uniknąć zatrucia? Jak się leczyć, a kiedy szukać fachowej pomocy?

Objawy zatrucia pokarmowego

Sprawcą zatruć pokarmowych są zwykle bakterie. Najczęściej są to Campylobacter (występuje m.in. w niedogotowanym mięsie drobiowym i wołowym, niepasteryzowanym mleku, nieprzegotowanej wodzie), E.Coli (z niedogotowanego mięsa), Salmonella (może znajdować się w produktach z surowych jajek, niedogotowanym mięsie i drobiu). Innymi przyczynami zatruć są bakterie Listeria, pałeczki Shigella (powodujące biegunkę podróżnych) i bakterie Clostridia.

Bakteryjne zatrucia pokarmowe powodują toksyny produkowane w czasie wzrostu drobnoustrojów. Zdecydowana większość zatruć zdarza się latem, kiedy to drobnoustroje mają korzystne warunki rozwoju (odpowiednią wilgotność i wysoką temperaturę). Im drobnoustrojów jest więcej, tym większe niebezpieczeństwo zachorowania.

Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 1-2 godzinach po spożyciu posiłku. Jego przebieg może mieć różne nasilenie.

Do głównych objawów zatrucia należą:

  • silny ból brzucha;
  • biegunka;
  • nudności i wymioty;
  • bóle i zawroty głowy;
  • ogólne osłabienie;
  • podwyższona temperatura.
  • Zatrucia pokarmowe są uciążliwe, ale mogą być także niebezpieczne. Mogą bowiem doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej w organizmie. Dodatkowo, jeśli temperatura jest wysoka, wodę i elektrolity tracimy także z potem. W przypadku pojawienia się zatrucia u małego dziecka należy od razu zgłosić się do lekarza. Im mniejsze jest dziecko, tym większe ryzyko odwodnienia organizmu.

    Zapobiec odwodnieniu!

    Gdy wystąpią dolegliwości, najważniejsze jest zapobieganie odwodnieniu. Dlatego należy nawadniać organizm, pijąc mało, a często - małymi łykami co kilka, kilkanaście minut. Wypicie jednorazowo dużej ilości płynów może wywołać niepożądane reakcja (np. wymioty). Płyny powinny być chłodne, bo ciepłe pobudzają odruch wymiotny. Najbardziej wskazana jest woda z odrobiną cukru i soli. Można także przyjmować węgiel leczniczy, który wiąże w układzie pokarmowym szkodliwe substancje i uniemożliwia ich wchłanianie. Pomocne będzie także picie naparów z ziół zawierających garbniki (np. z kory dębu). Słodzone napoje i soki nie są dobrym rozwiązaniem. Są bowiem hipertoniczne i zamiast nawadniać – odwadniają.

    Dieta w czasie zatrucia powinna być lekkostrawna. Warto zatem jeść kaszę mannę lub rozgotowany ryż, który jest pożywny, a zarazem łatwy do strawienia. Należy natomiast unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy (owoce, warzywa), produktów mlecznych i moczopędnych (np. pietruszki).

    Jak uniknąć zatrucia?

    Zapobieganie zatruciom pokarmowym nie jest szczególnie trudne. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny.

    By zminimalizować ryzyko zatrucia, należy:

  • przed każdym posiłkiem myć ręce przy użyciu mydła i ciepłej wody;
  • jedzenie wyciągać z lodówki bezpośrednio przed podaniem;
  • osobno przechowywać jedzenie ugotowane i surowe;
  • surowe mięso najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, by uniknąć kontaktu zakażających żywność płynów (krwi, wody) z innymi produktami;
  • unikać jedzenia w przydrożnych barach;
  • dokładnie myć owoce i warzywa;
  • surowe mięso i ryby dobrze jest rozmrażać pod przykryciem, najlepiej w dolnej części lodówki;
  • ugotowane jedzenie chować do lodówki, gdy tylko ostygnie;
  • zapobiegać rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności;
  • w krajach egzotycznych należy pić wyłącznie przegotowaną lub butelkowaną wodę mineralną;
  • unikać spożycia surowych potraw.
  • Przed wyjazdem w ciepłe kraje warto na kilka dni przed wyjazdem przyjmować probiotyki. Dzięki przyjaznym bakteriom, układ pokarmowy będzie mniej narażony na atak obcych drobnoustrojów.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-07-27]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.