smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na Boże Narodzenie (bożonarodzeniowe) (strona 7)

Piernik z kremem z kaszy manny
Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała.
Korzenne ciasteczka
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, mielony imbir, cynamon, sodę oczyszczoną, chili, sól i pieprz.
Dietetyczny klops z jajkiem
Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.
Tort makowy z kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym
Bożonarodzeniowy tort makowy - idealny na świąteczny stół, jak i na urodzinowe przyjecie - 100 lat!
Sałatka Salsa
Matiasy wymoczyć, opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe i cebulę również pokroić w kostkę.
Zaskakująco dobre i kolorowe śledzie
Bardzo ciekawy przepis kulinarny na śledzie. Można nawet zaryzykować twierdzenie, że to bardzo wytworny przepis na śledzie matiasy - mniam :)
Pierogi z kapustą i grzybami
Do mąki pszennej dodać jajka, olej i wrzącą wodę. Razem wymieszać i zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).
Wigilijna zupa grzybowa
Do pysznej wigilijnej zupki z grzybami potrzebujemy tylko kilka prostych składników, a efekt jest przepyszny.
Rozgrzewająca domowa herbata z imbirem
Imbir cienko obrać ze skórki, opłukać i pokroić w małą kostkę. Jedną łyżeczkę pokrojonego imbiru (około 4 g) włożyć do szklanki razem z jednym woreczkiem herbaty.
Grzybowa potrawka z indykiem
Suszone grzyby opłukać i zalać zimną wodą (około 600 ml). Moczyć godzinę, następnie dodać do nich kostkę rosołową, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Cygańska droga
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku.
Pieczeń rzymska
Do wykonania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, ale najlepszy wychodzi z połączenia obu tych mięs.
Sałatka śledziowa z żółtą papryką
Filety śledziowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Żółtą paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.