smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 152)

Piernik Krzyśka
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera.
Ciasto Krzyśka z owocami
Całe jajka (ale bez skorupek :-) utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Mrówkowiec
Wymieszać wszystkie składniki. Mak należy dodawać na końcu. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok.
Babka z białek
Ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać do niej mak, roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
Murzynek z gruszkami
Masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, dodać olej i 1/3 szklanki wody a następnie ostudzić.
Spleśniak
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
Faworki czyli chrust
Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów.
Sylwestrowe pączuszki z serem
Ser zmielić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mokrymi rękami formować małe kuleczki i rzucać je na średnio gorący olej.
Kotleciki ziemniaczane
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść.
Mintaj pod cebulowym płaszczykiem
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Przełożyć do rondla, dodać ketchup, przecier pomidorowy, olej, przyprawy i 1/2 szklanki wody.
Risotto inaczej
Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody.
Sałatka ziemniaczana
Sałatki ziemniaczane to popularne w naszym kraju dania, które można podawać w zasadzie do wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia, a więc na śniadanie, obiad, jak również na kolację.
Sałatka jarzynowa z fasolą
Warzywa ugotować "w mundurkach". Ostudzić i obrać ze skórki. Ugotowane warzywa, obrane jajka, jabłka, ogórki, grzybki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pierniczki świąteczne
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, ostudzić i przełożyć do miski.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.