smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 153)

Pyszny tort
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny. Ubić pianę z białek i dodać do utartych żółtek.
Pasta z wędzonej makreli
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę.
Tort hit przyjęcia
Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Tort egipski
Tort egipski to taki przekładaniec. Podstawę stanowi placek przygotowany z ciasta z orzechami laskowymi.
Sernik doskonały
Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Dodać ser, ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i bakalie.
Sernik z masą makową
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.
Przekładaniec budyniowy
Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy.
Makowiec na biszkopcie
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło.
Karpatka
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Cycki murzynki
Białka ubić z płaską łyżeczką soli i z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i wymieszać.
Królewiec
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec.
Gulasz z kiełbasy i ziemniaków
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone pomidory lub przecier, kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki goroącej wody i odrobinę cukru.
Kokosanki
Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny.
Placek lodowiec
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku i rozmieszać. Mleko zagotować i wlać żółtka.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.