smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 153)

Faworki czyli chrust
Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów.
Sylwestrowe pączuszki z serem
Ser zmielić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mokrymi rękami formować małe kuleczki i rzucać je na średnio gorący olej.
Kotleciki ziemniaczane
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść.
Mintaj pod cebulowym płaszczykiem
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Przełożyć do rondla, dodać ketchup, przecier pomidorowy, olej, przyprawy i 1/2 szklanki wody.
Risotto inaczej
Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody.
Sałatka ziemniaczana
Sałatki ziemniaczane to popularne w naszym kraju dania, które można podawać w zasadzie do wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia, a więc na śniadanie, obiad, jak również na kolację.
Sałatka jarzynowa z fasolą
Warzywa ugotować "w mundurkach". Ostudzić i obrać ze skórki. Ugotowane warzywa, obrane jajka, jabłka, ogórki, grzybki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pierniczki świąteczne
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, ostudzić i przełożyć do miski.
Ciasto z masą makowo-orzechową
Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek przegotowanej wody, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, kakao i na końcu olej.
Tort Młodej Pary
Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć i otrzeć skórkę. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
Biszkopt z kremem ananasowym
Jajka ubić, dodać cukier a następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Papryka konserwowa
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Kolorowy sernik na zimno
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z jednym serkiem.
Ciastka z makiem
Masło siekamy nożem z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i aromat, zarobić ciasto. Pod koniec dodać mak.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.