smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 154)

Kolorowy sernik na zimno
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z jednym serkiem.
Ciastka z makiem
Masło siekamy nożem z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i aromat, zarobić ciasto. Pod koniec dodać mak.
Sernik królewski
Z podanych składników wyrobić ciasto i wyłożyć je na blachę. Ser zmielić, utrzeć z cukrem i jajkami, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Trufle kokosowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kokos (20 dag), kakao, aromat i spirytus, nadal ucierając.
Sernik w czekoladowym płaszczyku
Składniki ciasta zagnieść i włóżyć do lodówki. Jajka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło, nadal ucierać i dodać zmielony ser.
Piernik świąteczny
Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.
Szarlotka Liluni
Do mąki dodać miękką margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
Nalewka z aronii
Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut.
Wodzionka inaczej
Chleb pokroić w kostkę, przełożyć do talerza. Czosnek pokroić w drobną kostkę, pognieść widelcem, żeby puścił sok i posypać kostki chleba.
Fale Dunaju
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Miodownik
Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną.
Placek "do góry nogami"
Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Super kotlecik drobiowy
Pierś pokroić w kostkę (sześciany o długości krawędzi 1cm, tj o objętości 1cm^3).
Cappuccino
Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać jedną szklankę wypełnioną dwoma budyniami czekoladowymi i uzupełnioną mąką tortową.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.