smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 154)

Ciasto bananowe
Z podanych składników upiec biszkopt. Wykonać masę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wody.
Ciasto z owocami
Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Obie części zamrozić.
Torcik Cappuccino bez pieczenia
Zaparzyć kawę w 1 szklance wody i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na parze do białości.
Placek ze śliwkami
Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać margarynę, dodać mąkę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i utrzeć.
Napoleonka bez pieczenia
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami.
Czarno-białe ciasteczka
Zagnieść osobno obydwa ciasta i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Na wysmarowaną tłuszczem blachę zetrzeć na tarce ciemne ciasto, równomiernie rozłożyć, lekko przyklepać, wyrównując powierzchnię.
Ucierany placek z jabłkami
Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.
Pyszny tort
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny. Ubić pianę z białek i dodać do utartych żółtek.
Pasta z wędzonej makreli
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę.
Tort hit przyjęcia
Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Tort egipski
Tort egipski to taki przekładaniec. Podstawę stanowi placek przygotowany z ciasta z orzechami laskowymi.
Sernik doskonały
Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Dodać ser, ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i bakalie.
Sernik z masą makową
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.
Przekładaniec budyniowy
Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.