smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 155)

Kokosowy raj
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Rolada z jajkiem
Mięso rozbić na cienkie plastry, oprószyć Wegetą i pieprzem. Na płacie mięsa położyć plasterek żółtego sera i obrane ze skorupki jajko.
Sałatka z ananasem i selerem
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Ananasa, szynkę i jabłka pokroić w kostkę.
Sałatka z makaronem
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, przestudzić. Szynkę, ser i czerwoną paprykę pokroić w kostkę.
"Gołąbki" inaczej
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy.
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików.
Kruche ciasto z rabarbarem
Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
Babka makowo-kokosowa
Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Torcik miodowy
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 4 części i upiec osobno każdy placek. Im wcześniej placki są upieczone tym ciasto jest lepsze.
Cytrynka
Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć.
Szarlotka z kremem francuskim
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyłożyć na blachę.
Bananowiec
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić.
Babka czekoladowo-orzechowa
Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia, miękkie masło, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać.
Ciasto brzoskwiniowe z kokosem
Zrobić biszkopt, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń przygotowany w następujący sposób: Na 3 szklankach soku z brzoskwiń (jeśli soku jest za mało należy dopełnić wodą) ugotować budyń.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.