smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 155)

Strzępiec
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
Biszkoptowe Rafaello
Ubić białka, ubijając dodać cukier, następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z masą jajeczną, dodać ocet i wymieszać.
Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami
Ziemniaki pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić ok.
Sałatka z kurczakiem na słodko
Piersi z kurczaka ugotować i ostudzić, następnie pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatka z makaronem i kapustą pekińską
Warzywa i makaron to częste produkty występujące razem w sałatkach. W tym przepisie na sałatkę jarzynowo-makaronową, poza składnikami wymienionymi w nazwie, występują jeszcze: papryka, zielony ogórek, kukurydza konserwowa i czerwona fasola konserwowa, szynka, majonez i przyprawy.
Żeberka z porami w piwie
Pokrojone żeberka (na dwa palce, jak pianka w piwie :-), podsmażam na smalcu (może być oliwa).
Przekładany wafel czyli Pishinger
Jajka z cukrem ubijam na parze. W ducy (glinianej misie) "kręcę" masło (margarynę).
Łazanki z kapustą i grzybami
1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy prawie na miękko w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową).
Pikantne kuleczki z różnymi sosami
Do mięsa dodaję jajo i odrobinę bułki tartej. Przyprawiam je (na ostro) imbirem, chilli, pieprzem cayenne.
Schab zapiekany z pieczarkami
Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 30 minut.
Surówka z kapusty pekińskiej
Dietetycy zalecają, aby do posiłków, zwłaszcza głównych dodawana była porcja warzyw.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Murzynek
Margarynę, cukier, kakao, i wodę zagotować. Masę ostudzić, odlać 1/2 szklanki masy na polewę.
Ciasto budyniowo jabłkowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.