smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 155)

Pulchna szarlotka
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Lekki tort serowo-owocowy
Jajka ubić z cukrem, wymieszać z octem, mąką i aromatem. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy (o średnicy 24 cm).
Galaretkowe mleczko
Każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 1 szklance gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem pudrem, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić.
Kokosanka
Margarynę, połowę cukru, wodę i kakao zagotować. Gdy ostygnie, dodać 6 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Cymes orzechowy
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z miodem i orzechami
Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę.
Budyniowiec
Białka ubić na sztywną pianę, nadal ubijając dodawać cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Ambasador inaczej
Jajka ubić na parze z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kisiel cytrynowy.
Benietki
Do piwa dodać mąkę pszenną, żółtko, olej słonecznikowy, cukier waniliowy i sól. Wymieszać mikserem i dodać ubite na pianę białko.
Śledzie w papryce i ogórku
Zrobić ciasto: do jajka dodać wodę, i taką ilość mąki aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
Kolorowe śledzie
Matiasy zalać wodą i moczyć ok. 30 minut. Następnie odlać wodę, a matiasy pokroić w kostkę.
Wiewiórka
Wiewiórka to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto z dodatkiem jabłek i rozdrobnionych orzechów włoskich.
Cynamonowe ciasteczka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.
Mioduszka
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Upiec osobno 2 placki.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.