Dieta to nie wszystko...

By uzyskać wymarzoną sylwetkę, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Ale skrupulatne liczenie kalorii i wyrzeczenia to nie wszystko. Podczas odchudzania należy zwrócić uwagę na długotrwały efekt. Dlatego warto przestrzegać jeszcze kilku innych zasad...

W procesie odchudzania oprócz diety ważna jest:

  • motywacja i pozytywne myślenie
  • W procesie odchudzania niezbędna jest motywacja, i odpowiednie nastawienie. Przed rozpoczęciem diety warto zadać sobie pytanie: „Dlaczego chcę schudnąć?” i postawić sobie jasno określony cel. Powody powinny być konkretne i odzwierciedlać własne potrzeby.

    Często za niepowodzenie odpowiada brak widocznych efektów odchudzania w krótkim czasie. Na początku walki ze zbędnymi kilogramami wiele osób myśli, że rezultaty pojawią się dość szybko. Proces odchudzania wymaga jednak czasu i wyrzeczeń. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo na efekty trzeba będzie poczekać nawet kilka miesięcy. Należy także pamiętać, że odpowiednie nastawienie jest kluczem do sukcesu;

  • aktywność fizyczna
  • By zredukować masę ciała, oprócz diety ważna jest aktywność fizyczna. Zalecane jest przynajmniej 30-45 minut ćwiczeń dziennie, które mogą być rozdzielone w czasie. Ważne jest, by wysiłek fizyczny był systematyczny i proporcjonalny do własnych możliwości. Zbytnie forsowanie nie ma najmniejszego sensu, bo grozi kontuzjami, a ponadto łatwo się zniechęcić. Dobrze jest zacząć od 20 minut umiarkowanej aktywności fizycznej i stopniowo zwiększać jej intensywność i czas trwania. Z czasem wydolność zwiększy się i możliwe będzie, by ćwiczyć dłużej i z większą przyjemnością :) A widoczne efekty będą dodatkową motywacją do pracy nad swoją kondycją i figurą.

    Warto pamiętać, że regularne uprawianie sportu pomaga przyspieszyć metabolizm, poprawia kondycję, spala tkankę tłuszczową i jednocześnie zwiększa masę mięśniową. Aktywność fizyczna daje także możliwość rozładowania stresu i zrelaksowania się. Ważne jest również to, że uprawiając sport zapobiegamy efektowi jo-jo.

    Najlepszym sportem na redukcję tkanki tłuszczowej jest wysiłek o charakterze wytrzymałościowym (jazda na rowerze, bieganie, pływanie, aerobik);

  • sen
  • Podczas odchudzania należy zadbać również o właściwą ilość snu. Nie tylko dlatego, że śpiąc nie możemy jeść. Niedobór snu może być przyczyną nadmiernego uczucia głodu i skłonności do podjadania. Wynika to ze zmian hormonalnych, jakie zachodzą podczas snu.

    W organizmie występują dwa hormony odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości: leptyna i grelina. Są one hormonami przeciwstawnymi. Leptyna produkowana jest w komórkach tłuszczowych i hamuje uczucie głodu, natomiast grelina produkowana jest w żołądku i powoduje wzrost apetytu. Niedobory snu powodują znaczny wzrost poziomu greliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za uczucie ciągłego głodu, pojawiającego się nawet krótko po posiłku. Jak wynika z badań - osoby niewyspane jedzą więcej.

    A zatem sen to nie tylko warunek prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrej kondycji psychicznej, ale także właściwej wagi. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje zwykle około 7-8 godzin snu;

  • zmiana sposobu przygotowania potraw
  • Najbardziej popularną metodą przygotowania potraw jest smażenie. Nie jest ona jednak zalecana przez dietetyków i lekarzy. Smażenie powoduje, że potrawy stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne, podrażniają żołądek i obciążają wątrobę. Co więcej, pod wpływem wysokiej temperatury mogą powstawać szkodliwe związki (wolne rodniki, a nawet związki o właściwościach kancerogennych).

    Zamiast tego warto wybierać gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania lub pieczenie w folii. Można także zainwestować w grill elektryczny. Potrawy przygotowywane w ten sposób zawierają znacznie mniej tłuszczu niż smażone, a tym samym są mniej kaloryczne. Odpowiednio przyrządzone smakują równie dobrze jak dania z patelni;

  • świadomość
  • Chcąc schudnąć konieczne jest staranne czytanie etykiet na produktach spożywczych. Ważna jest nie tylko liczba kalorii w 100 gramach produktu, ale także ilość zawartych węglowodanów, białka i tłuszczu. Należy zwrócić uwagę na pułapkę w postaci produktów typu light, fit itp. Wiele „odchudzonych” produktów nie różni się znacząco kalorycznością od analogicznych w wersji normalnej. Często mają mniej tłuszczu, ale więcej węglowodanów.

    Dzięki czytaniu etykiet jedzenie stanie się bardziej świadome, a to korzystnie wpłynie na stan naszego zdrowia.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-04-25]
    Ocena:
    4.5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.