Kminek zwyczajny i jego specyficzny cierpko-korzenny smak

Kminek jest przyprawą o charakterystycznym i dość silnym zapachu korzennym. Jego smak jest aromatyczny, lekko palący i cierpki. Jest znaną powszechnie przyprawą dietetyczną i cennym surowcem leczniczym.

Jakie ma zastosowanie w kuchni?

Kminek zwyczajny jest bardzo aromatyczną przyprawą o szerokim zastosowaniu. Świetnie nadaje się do urozmaicania wszelkich potraw. Aromatyzuje pieczywo i inne wyroby piekarnicze oraz poprawia ich smak. Jest przyprawą łatwo dostępną i stosunkowo tanią.

Najczęściej stosuję się go do:

  • pieczonych (szczególnie tłustych) mięs: wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny, kaczki i gęsi;
  • sosów mięsnych;
  • tłustych kiełbas;
  • wędlin;
  • pieczeni;
  • potraw z fasoli;
  • potraw z buraków;
  • dań z cebuli;
  • ćwikły z octem lub z kwaskiem cytrynowym;
  • kiszonej kapusty;
  • gotowanej kapusty;
  • surówek z surowej i kiszonej kapusty;
  • bigosu;
  • sałatek;
  • past;
  • zup (grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku, gulaszowej, jarzynowej, kartoflanki, barszczu, rosołu);
  • smażonych i pieczonych ziemniaków;
  • pizzy;
  • wypieku pieczywa (chleba, bułek);
  • wypieku pasztecików;
  • wypieku paluszków solonych;
  • wypieku ciast i ciasteczek;
  • szarlotek i pieczonych jabłek;
  • białych i żółtych serów;
  • do produkcji likierów (alasz) i wódek (kminkówka).
  • Kminek dobrze komponuje się z cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i pieprzem Cayenne. Natomiast w kombinacji z innymi przyprawami należy jednak używać kminku z umiarem.

    Zazwyczaj stosuje się nasiona kminku. Tymczasem jego korzenie i liście doskonale nadają się do zup i sałatek. Ponadto zawierają dużo witaminy C.

    Kminek to najdawniej znana przyprawa o specyficznym zapachu. Ma barwę od jasno do ciemnobrązowej. Owoce kminku zawierają duże ilości olejku eterycznego oraz flawonoidy, związki cukrowe, białkowe, tłuszcze, garbniki i sole mineralne. Ceni się w tej ziołowej przyprawie nie tylko walory smakowe, ale również i zdrowotne.

    Jakie właściwości lecznicze mają nasiona kminku?

  • poprawiają apetyt;
  • ułatwiają trawienie;
  • wzmacniają żołądek;
  • wzmagają wydzielanie soku żołądkowego;
  • znoszą skurcze żołądkowo-jelitowe;
  • zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach;
  • ułatwiają przyswajanie pokarmów;
  • działają przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego;
  • mają działanie wiatropędne, moczopędne i mlekopędne;
  • znoszą wzdęcia brzucha;
  • hamują rozwój niektórych bakterii;
  • działają rozgrzewająco;
  • ułatwiają trawienie potraw z fasoli i grochu;
  • zabijają świerzbowce i robaki jelitowe;
  • zwiększają ilość wydalanego moczu.
  • Kminek jest dobrze tolerowany przez dzieci i osoby w podeszłym wieku. Szczególnie znaczenie ma dla dzieci i niemowląt, ułatwiając bezbolesne odejście gazów. Jest również cennym środkiem dla matek karmiących, gdyż zwiększa ilość wytwarzanego mleka.

    Głównie zalecany jest osobom cierpiącym na:

  • wzdęcia;
  • zaparcia;
  • bóle brzucha;
  • brak łaknienia;
  • nadmierną fermentację w jelitach;
  • atonię jelit;
  • wrzody żołądka i dwunastnicy;
  • zaburzenia trawienne;
  • zaburzenia pracy trzustki;
  • nerwicę wegetatywną;
  • uczucie pełności żołądka.
  • Kminek w połączeniu z melisą jest doskonałym środkiem na bóle menstruacyjne. Owoce kminku obejmują swym działaniem przewód pokarmowy, drogi żółciowe, wątrobę, nerki oraz skórę. W niektórych krajach napar kminku pije się w charakterze herbaty.

    1 łyżeczkę kminku można zmiażdżyć, wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, i pić małymi porcjami w ciągu dnia. Zaleca się często stosować taką kurację kminkową, w celu pozbycia się dokuczających nam dolegliwości.

    Można też zamiast naparu spożywać kminek zmiażdżony z dodatkiem majeranku (tak około ½ łyżeczki) i później popić przegotowaną wodą. Taki specyfik należy spożywać ostrożnie, żeby się nie zakrztusić.

    W sklepach zielarskich i aptekach można kupić tzw. olejek kminkowy, który jest bardzo praktyczny w użyciu. Wystarczy na kostkę cukru wkropić kilka kropli olejku, gdyż taki olejek jest bardzo ostry. Przetwory z kminku, stosowane w zalecanych dawkach leczniczych nie wykazują działania toksycznego. Olejek kminkowy stosuje się również zewnętrznie, w przypadkach powierzchniowych zakażeń bakteriobójczych, grzybiczych i pasożytniczych (świerzb).

    Kminek powinno się przechowywać w naczyniach szczelnie zamkniętych i chronić przed światłem. W suchym i chłodnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zapobiegniemy w ten sposób wietrzeniu i ulatnianiu się olejków eterycznych, zwiększając tym samym skuteczność aromatycznego kminku.

    Teraz już wiemy, że kminek dodany do naszej potrawy, nie tylko wzbogaci jej smak, ale także wpłynie korzystnie na nasze drogocenne zdrowie :) Na jedną osobę, do dowolnej potrawy można dodać nawet do 1/3 łyżki kminku, bez obawy przedawkowania.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [2010-11-23]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.