Wapń na mocne kości

Wapń jest pierwiastkiem o istotnym znaczeniu dla zdrowia. Znany jest przede wszystkim jako podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, ale odpowiada także za wiele ważnych funkcji organizmu. Wapń wzmacnia serce, reguluje pracę układu nerwowego, zwiększa wytrzymałość, poprawia krzepliwość krwi, wspomaga leczenie alergii, a to jeszcze nie wszystko...

Warto wiedzieć...

Wapń jest najpowszechniejszym składnikiem mineralnym. Aż 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, natomiast 1% w pozostałych tkankach. Ta niewielka ilość jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu - reguluje pracę serca, układu nerwowego, poprawia krzepliwość krwi, wspomaga leczenie alergii itd.

Wchłanianie wapnia odbywa się głównie w jelicie cienkim. Z pożywienia organizm jest w stanie wchłonąć 40% tego pierwiastka (z wiekiem zdolność ta zmniejsza się). Przyswajaniu wapnia sprzyja witamina D, magnez i fosfor, a także laktoza.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Największe zapotrzebowanie wykazują:

  • dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu (800-1200 mg);
  • kobiety po 50. roku życia (1200 mg);
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią (1000-1300 mg).
  • Rola wapnia w organizmie:

  • jest budulcem kości i zębów;
  • chroni przed chorobami dziąseł i parodontozą;
  • kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni;
  • reguluje pH krwi;
  • zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi;
  • zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • reguluje ciśnienie krwi;
  • korzystnie wpływa na pracę serca;
  • zmniejsza reakcje alergiczne;
  • jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego;
  • wzmacnia błony komórkowe i tkankę łączną;
  • wspomaga działanie wielu enzymów.
  • Niedobory wapnia w organizmie

    Poziom wapnia w organizmie zmniejszają leki moczopędne, długotrwały stres i uboga dieta. Pierwiastek jest wypłukiwany przez nadmierne picie kawy, alkoholu i napojów energetycznych. Jego wchłanianie obniża spożywanie zbyt dużej ilości białka, soli oraz choroby przewodu pokarmowego.

    Niedobór wapnia może objawiać się:

  • skurczami mięśni;
  • uczuciem mrowienia i drętwienia rąk i nóg;
  • bólami stawów;
  • próchnicą zębów;
  • zwolnieniem tętna;
  • zaburzeniami snu;
  • częstymi krwotokami z nosa.
  • Długotrwały niedobór wapnia prowadzi do osteoporozy. Jeśli we krwi jest za mało wapnia, organizm pobiera zapasy z kości. To sprawia, że z czasem stają się one kruche i porowate. Dotyczy to przede wszystkim kobiet po 50. roku życia.

    Nadmiar wapnia w organizmie

    Nadmiar wapnia w organizmie również jest szkodliwy dla zdrowia. Może prowadzić do choroby zwanej hiperkalcemią.

    Sygnałem nadmiaru wapnia są:

  • nudności i wymioty;
  • zaparcia;
  • zaburzenia czynności nerek;
  • powstawanie kamieni nerkowych.
  • Jednak wapń dostarczany jedynie z pożywieniem trudno jest przedawkować. Możliwe jest to w przypadku suplementacji.

    Naturalne źródła wapnia

    Aby zapewnić właściwy poziom wapnia w organizmie, codzienną dietę należy wzbogacić w:

  • mleko i przetwory mleczne;
  • żółte sery;
  • konserwy rybne;
  • jaja;
  • migdały, orzechy laskowe.
  • Warto pamiętać, że wapń zmniejsza wchłanianie antybiotyku. Trzy godziny przed i po zjedzeniu produktów mlecznych nie należy stosować leku.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-06-05]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.