Kulinaria (najpopularniejsze) - Artykuły kulinarne

Rodzaje ciast i temperatura ich pieczenia
Jak upiec udany biszkopt, ciasto drożdżowe, kruche, francuskie? Sprawdź nasze rady!
Jak upiec idealne ciasto?
Biszkopt opadł, kruche jest niemiłosiernie twarde, a zamiast pysznego ucieranego ciasta powstał zakalec.
Sposób na pyszne pączki w Tłusty Czwartek
W najbliższy czwartek jednodniowe rządy przejmie... pączek! Wówczas to będziemy świętować Tłusty Czwartek, a dzień upłynie nam pod znakiem tych drożdżowych słodkości.
Sekrety udanego drożdżowego ciasta
Ponoć drożdżowe ciasto lubi ciepło... dosłownie i w przenośni. Przeciągi mu wyraźnie nie służą, nie lubi także kłótni, a nawet głośnych rozmów.
Tradycyjne potrawy wigilijne
Wigilia tuż, tuż. Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy przy wigilijnym stole.
Wszystko o przygotowaniu maku
Artykuł traktuje o tym jak przygotować mak do wypieków, aby zapewnić im niepowtarzalny smak.
Zasmakuj w chińskiej kuchni
Kuchnia azjatycka na stale zadomowiła się w Polsce. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowa, smaczna, a potrawy przyrządza się wyjątkowo szybko.
Jak można utrwalić przetwory?
Domowe przetwory są bezkonkurencyjne... Po pierwsze są znacznie tańsze od tych ze sklepu, a po drugie – zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników.
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Jabłka dostępne są przez cały rok i należą do najpopularniejszych owoców w naszym kraju.
Co nieco o pasteryzacji przetworów
Latem mamy dostęp do dużej ilości zdrowych i smacznych owoców oraz warzyw. Dzięki pasteryzacji ich smak można zachować na nieco dłużej.
Potrawy wigilijne na naszym stole
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas dużymi krokami. Już pora na zrobienie listy z potrawami, które będą na naszym tegorocznym wigilijnym stole, a także przygotować listę zakupów.
Karnawałowe wypieki i słodkości
Za początek karnawału uznaje się datę 6 stycznia. Wówczas to nastaje okres tańców, hulanek i swawoli, ale także okres karnawałowych wypieków - pączków, faworków, oponek i innych słodkości.
Kalendarz robienia przetworów
Domowe przetwory są smaczne, zdrowe i naturalne... Jednym słowem - bezkonkurencyjne!
Jarzębina na sezonowe przeziębienia
Jarzębina kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, a to za sprawą jej intensywnie czerwonych owoców.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.