Porady (alfabetycznie) - Artykuły kulinarne

Aby bakalie nie opadały...
...trzeba je przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące.
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna...
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna, należy przelać ją gorącą wodą z dodatkiem octu.
Aby ciasto biszkoptowe z makiem nie opadło...
Suchy mak dodawany do ciast ucieranych i biszkoptów najlepiej wypłukać poprzedniego dnia, aby dobrze obciekł.
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej...
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej, do ciasta należy dodać 2-3 łyżki twarogu.
Aby gotowana ryba była delikatniejsza w smaku...
Aby mięso gotowanej ryby było delikatniejsze, a wywar bardziej wyrazisty w smaku warto do gotowania dodać odrobinę białego wytrawnego wina.
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku...
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku, można dodać do niego suszone grzyby lub wędzone śliwki.
Aby orzechy efektownie zdobiły wypieki...
Aby orzechy włoskie i laskowe efektownie zdobiły wypieki, należy przez 5-10 minut podprażyć je w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Aby pieczone mięso nie było suche, należy...
Aby pieczone mięso nie było suche, należy przed pieczeniem krótko obsmażyć je w wysokiej temperaturze na patelni.
Aby pierniczki szybciej zmiękły...
W suchych i ogrzewanych pomieszczeniach pierniki miękną wolniej. Aby przyspieszyć ten proces można je zamknąć w szczelnym pojemniku z pokrojonym jabłkiem lub skórką z pomarańczy.
Aby piernik był bardziej aromatyczny...
Aby piernik był bardziej aromatyczny przyprawy korzenne należy połączyć z gorącym miodem.
Aby piernik był mniej słodki...
Aby piernik był mniej słodki, cukier można zastąpić dżemem niskosłodzonym lub słodzikiem w proszku.
Aby potrawy z kiszonej kapusty miały bardziej wyrazisty smak...
Aby potrawy z kiszonej kapusty miały bardziej wyrazisty smak warto dodać do nich czerwonego wytrawnego wina.
Aby przetwory się udały
Przetwory należy przygotować ze świeżych produktów wysokiej jakości, bez plam i uszkodzeń, przestrzegać zasad higieny i dokładnie trzymać się przepisów.
Aby ryż nie skleił się podczas gotowania, należy...
Aby ryż nie skleił się podczas gotowania, należy w garnku podgrzać nieco oleju, a następnie dodać do niego ryż i dokładnie wymieszać.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.