Porady (najlepsze) - Artykuły kulinarne

Jak kupować i przechowywać wędliny?
Najdłużej zachowują świeżość wędliny suszone i podsuszane, a także wędzone, sprzedawane w naturalnych, przepuszczalnych osłonkach.
Jak grillować łososia?
Łosoś jest idealną rybą do grillowania - podczas pieczenia nie rozpada się ani nie rozwarstwia.
Co można zrobić ze szparagów?
Szparagi są doskonałym dodatkiem do różnych potraw, ale mogą również być samodzielnym daniem lub efektowne przystawką.
Co zrobić, aby nie powstały grudki podczas gotowania kaszy?
Drobne kasze przed wsypaniem do wrzącej wody należy wymieszać z częścią płynu. Dopiero taką zawiesinę można wlać do gotującej się wody.
Aby złagodzić smak zbyt kwaśnej kapusty, należy...
Aby złagodzić smak zbyt kwaśnej kapusty, można wymoczyć ją w ciepłej wodzie, a następnie odcisnąć.
Jaki farsz zrobić do wielkanocnych jajek?
Do faszerowania jajek można wykorzystać: warzywa: pieczarki, brokuły, por, pomidory; ryby: łososia, makrelę, tuńczyka, sardynki; wędliny: szynkę, kurczaka (wędzonego, pieczonego, gotowanego); zieleninę: szczypiorek, rzeżuchę, koperek, natkę pietruszki; sery: twarożek lub żółty ser; przyprawy: paprykę, curry, czosnek; ketchup, musztardę, chrzan; żurawinę.
Jajka ugotowane na twardo mogą być także...
Jajka ugotowane na twardo mogą być także dodatkiem lub głównym składnikiem: sałatek; past; dipów.
Jajka w wielkanocnej zupie...
Jajka w wielkanocnej zupie można podawać przekrojone na pół, na ósemki lub pokrojone w małą kosteczkę, do tego celu można wykorzystać siatkę, którą kroi się ugotowane jarzyny do sałatki jarzynowej.
Jak odtłuścić bulion?
Jeśli bulion okaże się zbyt tłusty, można usunąć z niego nadmiar tłuszczu. Wystarczy ostudzić bulion i zdjąć z niego widelcem zakrzepnięty tłuszcz.
Faworki będą kruche, jeśli...
Faworki będą kruche, jeśli ciasto będzie bardzo cienko rozwałkowane, a faworki będą smażone krótko i na jasnozłoty kolor.
Cukier w cieście drożdżowym
Ciasto drożdżowe dzięki temu składnikowi zawdzięcza smak oraz kolor. Do ciasta drożdżowego można dodać tradycyjnie biały cukier, ale można też dodać brązowy cukier, miód, melasę, glukozę lub fruktozę.
Jak przedłużyć świeżość drożdżowego ciasta?
Aby przedłużyć świeżość drożdżowego ciasta warto dodać do niego niewielką ilość zmielonego twarogu bądź ugotowanych, potłuczonych i letnich ziemniaków.
Jaki tłuszcz dodać najlepiej do drożdżowego ciasta?
Do drożdżowego ciasta najlepiej dodać masło. Wcześniej jednak należy je roztopić, a potem ostudzić.
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej...
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej, do ciasta należy dodać 2-3 łyżki twarogu.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.