Jak błonnik wpływa na nasz organizm?

Błonnik pokarmowy nie ma znaczenia jako substancja odżywcza - nie dostarcza witamin, soli mineralnych ani energii. Jest nawet określany jako „substancja balastowa”. Co więc sprawia, że jest tak popularny i święci coraz większe triumfy? Sprawdźmy...

Błonnik - co to takiego?

Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to substancje pochodzące ze ścian komórkowych roślin, oporne na działanie enzymów trawiennych. Błonnik jest zaliczany do tzw. substancji balastowych, ponieważ nie jest wchłaniany przez układ pokarmowy i bezpośrednio wykorzystywany.

Błonnik można podzielić na:

  • błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny, gumy) – obniża poziom cholesterolu, reguluje skład flory bakteryjnej, jest wskazany w leczeniu biegunek;
  • błonnik nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, hemiceluloza, ligniny) – detoksykuje, znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć i wspomaga odchudzanie.
  • Błonnik nie ma znaczenia jako substancja odżywcza, pełni jednak szereg istotnych funkcji, dlatego jest niezbędnym składnikiem diety.

    Jednak nawet w przypadku błonnika trzeba zachować umiar. Zalecana dzienna dawka dla dorosłego człowieka wynosi 20-40 gram. Zbyt duża jego ilość może zmniejszyć przyswajanie składników mineralnych (wapnia, magnezu, miedzi, cynku, żelaza) i skuteczność niektórych leków, a także wywołać wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

    Stosując błonnik należy pamiętać, aby wypijać odpowiednią ilość płynów – najlepiej 2-2,5 litra wody mineralnej dziennie. W przeciwnym wypadku może powodować zaparcia.

    Korzyści dla zdrowia

    Błonnik, mimo że nie ma znaczenia jako substancja odżywcza, posiada szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości.

    Oto jego najważniejsze funkcje:

  • reguluje pracę przewodu pokarmowego;
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy;
  • stabilizuje poziom glukozy we krwi;
  • zapobiega zaparciom i biegunkom;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych (głównie jelita grubego);
  • pomaga zachować prawidłowa florę bakteryjną w jelitach.
  • Błonnik w odchudzaniu

    Błonnik jest także chętnie wykorzystywany jako środek wspomagający odchudzanie. Dzieje się tak za sprawą jego wyjątkowych właściwości. Wchłaniając wodę znacznie zwiększa swoją objętość i wypełnia żołądek. To z kolei zmniejsza głód i na długo daje uczucie sytości. Nie dostarcza przy tym zbędnych kalorii.

    Dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy ważne jest także to, że błonnik:

  • poprawia perystaltykę jelit;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • wiąże toksyny i ułatwia ich wydalanie;
  • zapobiega zaparciom;
  • wydłuża czas rozdrabniania i żucia pokarmu (im dłużej trwa posiłek, tym szybciej pojawia się uczucie sytości);
  • obniża apetyt poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi.
  • Źródła błonnika:

  • produkty zbożowe z pełnego przemiału: otręby, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo;
  • warzywa: marchew, ziemniaki, seler, pomidory, nasiona roślin strączkowych;
  • owoce: maliny, porzeczki, truskawki, morele, śliwki, cytrusy, orzechy.
  • W przypadku warzyw i owoców najkorzystniejsze jest ich spożywanie w formie jak najmniej przetworzonej.

    Przeciwwskazania

    Duża ilość błonnika jest niewskazana dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, ponieważ może powodować podrażnienia, nasilać ból i wzmagać wydzielanie soków trawiennych. Przeciwwskazaniem są także niedobory składników odżywczych. Błonnik może bowiem zmniejszyć przyswajanie niektórych składników mineralnych.

    Regularne stosowanie błonnika ma bardzo korzystne działanie zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-18]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.