Kiełki - naturalna kapsułka zdrowia

Niepozorne kiełki to prawdziwa bomba witaminowa. Przywędrowały do nas stosunkowo niedawno z Dalekiego Wschodu, gdzie znane i cenione były już w starożytności. Warto wykorzystać ich bogactwo i wprowadzić je do codziennej diety, ponieważ mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę... ale również dlatego, że są bardzo smaczne.

Bomba witaminowa

Rośliny magazynują w nasionach zapas witamin, minerałów i białka dla następnego pokolenia. Nasiona nie są jednak tak wartościowe jak ich kiełki. Dzieje się tak dlatego, że podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki którym produkt staje się łatwiej przyswajalny przez organizm. Nigdzie indziej nie występuje tyle cennych składników odżywczych w skoncentrowanej i łatwo przyswajalnej formie. W pierwszych dniach kiełkowania rośliny zawierają największą ilość witamin, soli mineralnych, aminokwasów, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kiełki są prawdziwą skarbnicą witamin (C, D, E, z grupy B, beta-karotenu) oraz mikro- i makroelementów (żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, siarki, cynku itd.). Różnią się jedynie ilością w poszczególnych rodzajach. Kiełki są także doskonałym źródłem białka. Niektóre z nich dostarczają nawet 2 razy więcej protein niż taka sama ilość mięsa. Kiełki dostarczają enzymów, które ułatwiają przyswajanie pierwiastków śladowych, a substancje smakowe i aromatyczne pobudzają system trawienny.

Ponadto mają właściwości bakteriobójcze, korzystnie wpływają na układ nerwowy, hormonalny, wzmacniają system odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. A przy tym mają niewiele kalorii, a dzięki zawartości błonnika ,strong>zmniejszają uczucie głodu i pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Najbardziej wartościowe są kiełki surowe. Wtedy nie tracą swych składników odżywczych.

Najpopularniejsze rodzaje:

  • kiełki słonecznika dostarczają witaminę D, fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Zawierają także żelazo, magnez, potas, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poprawiają przemianę materii, zapobiegają anemii i wzmacniają odporność. Wpływają także korzystnie na stan skóry. Mają delikatny smak i najlepiej smakują jako dodatek do kanapek i sałatek;
  • kiełki soczewicy polecane są szczególnie kobietom w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego, który warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Oprócz tego są źródłem witaminy A i C, a także potasu, fosforu i magnezu. Mają delikatny, lekko mączny smak. Można je dodawać do kanapek, sałatek, przekąsek;
  • kiełki soi to bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, magnezu, a także witamin z grupy B, witaminy C i A. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich jedzenie korzystnie wpływa na układ nerwowy, koi nerwy, dodaje energii, poprawiają wygląd skóry. Mogą także łagodzić objawy menopauzy. Kiełki soi mają orzechowy smak;
  • kiełki rzodkiewki zawierają siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Są także dobrym źródłem witaminy C, dlatego zyskały opinię świetnego leku na przeziębienie. Mają właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące i moczopędne. Są polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają wyrazisty, ostry smak;
  • kiełki lucerny dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E, C, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: żelaza, magnezu i selenu. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, detoksykują organizm, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Mają lekko orzechowy posmak;
  • kiełki brokuła zawierają sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Spożycie 50 g kiełków dostarcza go tyle samo, co spożycie 1 kg świeżego brokuła. Pomagają obniżyć ciśnienie, wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, zaś antybakteryjne substancje pomagają zwalczać szczepy bakterii Helicobacter pylori. Kiełki brokuła mają pikantny smak;
  • kiełki rzeżuchy polecane są cukrzykom, ponieważ obniżają poziom glukozy we krwi. Zawierają żelazo, magnez, wapń, siarkę, jod, sporo witaminy C i A, a także witaminy z grupy B. Pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek. Zalecane są również osobom z problemami dermatologicznymi (trądzikiem i łojotokiem).
  • Nie tylko w kuchni chińskiej

    Kiełki wzbogacają potrawy nie tylko w składniki odżywcze, ale także nadają im charakterystyczny smak i aromat. Możemy wybierać spośród kiełków o łagodnym smaku, przez lekko orzechowe, po wyraziste i pikantne. Można także łączyć różne rodzaje i komponować własne mieszanki według własnych upodobań.

    Kiełki możemy dodawać do sałatek i kanapek. Świetnie smakują także z jogurtem lub białym serem. Możemy z nich przygotowywać pasty, farsze np. do pierogów, dodawać do omletów, zup i koktajli. Warto pamiętać, że kiełki do dań gorących (np. farszów) należy dodawać na samym końcu. Poddane działaniu wysokiej temperatury tracą bowiem niektóre właściwości odżywcze. Kiełkami można także zastąpić popularną zieleninę (pietruszkę, koperek, szczypiorek).

    Przed jedzeniem kiełki należy opłukać, a kiełki roślin strączkowych (fasoli, soi, soczewicy) dodatkowo wrzucić na parę minut do wrzątku.

    Kiełki najlepiej jeść regularnie, przez cały rok. Zamiast sięgać po witaminowy preparat z apteki, lepiej wybrać kanapkę posypaną kiełkami.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-05-11]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.