Porady (strona 4) - Artykuły kulinarne

Jakiego tłuszczu używać do smażenia pączków?
Do smażenia pączków można użyć smalcu lub oleju do głębokiego smażenia. Można także wymieszać smalec z olejem w równych proporcjach.
Jak sprawdzić czy tłuszcz do smażenia pączków ma odpowiednią temperaturę?
Aby sprawdzić czy tłuszcz do smażenia pączków ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić do garnka niewielki kawałek ciasta.
Smaczne rodzynki do sernika
Rodzynki przed dodaniem do sernika warto wcześniej opłukać, zalać rumem lub brandy i zostawić na 5-10 minut.
Aby orzechy efektownie zdobiły wypieki...
Aby orzechy włoskie i laskowe efektownie zdobiły wypieki, należy przez 5-10 minut podprażyć je w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowana ryba zachowa jędrność...
Gotowana ryba zachowa jędrność, jeśli włożona będzie do wrzącego wywaru i gotowana na małym ogniu.
Jak kupić świeżą rybę w sklepie?
Kupując świeże ryby w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Świeża ryba charakteryzuje się: lśniącymi i mocno przylegającymi do skóry łuskami; wypukłymi i przejrzystymi oczami; jasnoczerwonymi skrzelami; jędrnym i sprężystym mięsem - po naciśnięciu nie pozostaje wgłębienie; delikatnym i charakterystycznym dla danego gatunku zapachem.
Którą stroną folii aluminiowej zawinąć rybę przed pieczeniem?
Na zewnątrz powinna znajdować się matowa strona folii aluminiowej. Pozwoli to skrócić czas pieczenia ryby.
Przed pieczeniem lub gotowaniem ryby w całości należy...
Przed pieczeniem lub gotowaniem w całości skórę ryby należy lekko naciąć, ponieważ pod wpływem temperatury mocno się ona kurczy i zniekształca porcje mięsa.
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku...
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku, można dodać do niego suszone grzyby lub wędzone śliwki.
Jaki karp jest najlepszy w kuchni?
W kuchni najlepiej sprawdza się karp o wadze od 1,5 do 2,5 kg.
Jakiego tłuszczu używać do smażenia ryb?
Do smażenia ryb najlepiej używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, pod koniec dodając odrobinę masła, aby mięso było bardziej smaczne.
Błyszcząca skórka piernika
Zamiast oblewać piernik kalorycznym lukrem lub polewą czekoladową można na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć na chwilę ciasto z piekarnika i posmarować je letnim posłodzonym mlekiem.
Aby ugotowane pierogi nie skleiły się po wystudzeniu...
Aby ugotowane pierogi nie skleiły się po wystudzeniu, należy wykładać je na talerz wysmarowany olejem.
Aby piernik był mniej słodki...
Aby piernik był mniej słodki, cukier można zastąpić dżemem niskosłodzonym lub słodzikiem w proszku.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.