Porady (strona 2) - Artykuły kulinarne

Jakie przystawki można przygotować z jajek?
Z jajek ugotowanych na twardo można przygotować pyszne przekąski, których przygotowanie zajmie kilka minut.
Jajka ugotowane na twardo mogą być także...
Jajka ugotowane na twardo mogą być także dodatkiem lub głównym składnikiem: sałatek; past; dipów.
Jajka w wielkanocnej zupie...
Jajka w wielkanocnej zupie można podawać przekrojone na pół, na ósemki lub pokrojone w małą kosteczkę, do tego celu można wykorzystać siatkę, którą kroi się ugotowane jarzyny do sałatki jarzynowej.
Co zrobić żeby rzeżucha szybciej urosła?
Aby rzeżucha szybciej urosła, jej nasiona należy zalać zimną wodą i moczyć przez 24 godziny.
Jak szybko sprawdzić czy jajko jest świeże?
Aby szybko sprawdzić czy jajko jest świeże wystarczy potrząsnąć surowym jajkiem. I tak: jeśli nic nie słychać - to dobrze - bo jajko jest bardzo świeże; jeśli słychać chlupotanie - to źle - bo jajko jest stare.
Kotlety mielone będą pulchne i soczyste, jeśli...
Kotlety mielone będą pulchne i soczyste, jeśli najpierw szybko zrumienimy je na mocno rozgrzanym tłuszczu, a później zmniejszymy płomień i pozwolimy im dochodzić powoli.
Kiedy solić produkty gotowane na parze?
Produkty gotowane na parze najlepiej solić dopiero, gdy są już gotowe. Posolone wcześniej tracą soczystość i część wartości odżywczych.
Jakiej deski należy używać do krojenia czosnku?
Do krojenia i rozcierania czosnku należy używać szklanych lub ceramicznych desek.
Co należy zrobić przed dodaniem do ciasta miękkich owoców?
Przed dodaniem do ciasta miękkich owoców (szczególnie mrożonych) należy dobrze osączyć je z wody.
Aby sernik po upieczeniu nie opadł...
Aby sernik po upieczeniu nie opadł, nie należy zbyt długo wyrabiać masy serowej. Oprócz tego drzwiczki piekarnika należy otwierać i zamykać delikatnie.
Jak piec chude gatunki mięs?
Chude gatunki mięs (np. cielęcinę, drób) przed pieczeniem warto owinąć plastrami boczku lub naszpikować małymi kawałkami słoniny.
Jak można wykorzystać resztki pieczonych mięs?
Resztki pieczonych mięs można wykorzystać do pasztetów, zapiekanek czy bigosu. Pieczone mięso można także zamrozić.
Ile powinien ważyć kawałek mięsa do pieczenia?
Kawałek mięsa do pieczenia powinien ważyć przynajmniej 1,2 kg. Mniejsze porcje staną się po upieczeniu suche.
Aby pieczone mięso nie było suche, należy...
Aby pieczone mięso nie było suche, należy przed pieczeniem krótko obsmażyć je w wysokiej temperaturze na patelni.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.