Porady (strona 5) - Artykuły kulinarne

Jak zagęścić masę na pasztet?
Kiedy masa mięsna przygotowana na pasztet jest zbyt rzadka, można dodać do niej nieco bułki tartej lub kaszy manny.
Złocisty kolor pieczonych pierogów
Pieczone pierogi będą miały piękny, złocisty kolor, jeśli przed włożeniem ich do piekarnika posmarujemy je roztrzepanym żółtkiem.
Ziołowa panierka do ryb
Do tradycyjnej panierki z mąki lub bułki tartej warto dodać trochę drobno posiekanych ziół np.
Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli...
Ryba smażona w całości lub większych porcjach będzie smaczniejsza, jeśli po usmażeniu wstawimy ją na krótko do gorącego piekarnika.
Co należy zrobić przed marynowaniem śledzi?
Przed zamarynowaniem śledzi należy je moczyć przez kilka godzin, najlepiej w tłustym mleku.
Ryba gotowana do galarety nie zżółknie, jeśli...
Ryba gotowana do galarety nie zżółknie, jeśli do wody dodamy więcej pietruszki i cebuli, a mniej marchewki.
Aby pierniczki szybciej zmiękły...
W suchych i ogrzewanych pomieszczeniach pierniki miękną wolniej. Aby przyspieszyć ten proces można je zamknąć w szczelnym pojemniku z pokrojonym jabłkiem lub skórką z pomarańczy.
Aby gotowana ryba była delikatniejsza w smaku...
Aby mięso gotowanej ryby było delikatniejsze, a wywar bardziej wyrazisty w smaku warto do gotowania dodać odrobinę białego wytrawnego wina.
Aby ciasto biszkoptowe z makiem nie opadło...
Suchy mak dodawany do ciast ucieranych i biszkoptów najlepiej wypłukać poprzedniego dnia, aby dobrze obciekł.
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna...
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna, należy przelać ją gorącą wodą z dodatkiem octu.
Jak rozmrażać ryby?
Aby mrożone ryby nie straciły smaku i wartości odżywczych, należy rozmrażać powoli.
Jakie przyprawy dodać do wigilijnego kompotu?
Do wigilijnego kompotu (pod koniec gotowania) można dodać goździki, cynamon, imbir.
Jakie owoce nadają się do wigilijnego kompotu?
Do wigilijnego kompotu z suszu nadają się śliwki bez pestek, jabłka, gruszki, figi, morele, a nawet suszone banany.
Aby piernik był bardziej aromatyczny...
Aby piernik był bardziej aromatyczny przyprawy korzenne należy połączyć z gorącym miodem.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.