Porady (strona 6) - Artykuły kulinarne

Kiedy przygotować i gdzie przechowywać ciasto na piernik staropolski?
Ciasto na piernik staropolski warto przygotować na 3-4 tygodnie przed świętami i przechowywać je w chłodnym miejscu (spiżarnia, piwnica, balkon), jednak nie w lodówce.
Jeśli wywar do galarety z ryb jest mętny...
Jeśli wywar do galarety z ryb jest mętny należy do wrzącego wywaru dodać rozbełtane białko, zagotować cały czas mieszając, a następnie odstawić na 5-10 minut i przecedzić przez gazę.
Sposób na pyszne bakalie w pierniku
Aby bakalie zbyt mocno nie wyschły podczas pieczenia, warto je wcześniej namoczyć w mleku.
Ryby morskie stracą specyficzny zapach i będą delikatniejsze w smaku, jeśli...
Ryby morskie stracą swój specyficzny zapach i nabiorą delikatniejszego smaku, jeśli na kilka godzin przed przyrządzeniem: namoczymy je w mleku z dodatkiem pieprzu lub; obficie skropimy je sokiem z cytryny lub; obłożymy je plastrami cebuli.
Jak szybko oskrobać rybę?
Aby szybko oskrobać rybę, warto na moment zanurzyć ją w gorącej wodzie lub włożyć do letniej wody z dodatkiem octu.
Aby potrawy z kiszonej kapusty miały bardziej wyrazisty smak...
Aby potrawy z kiszonej kapusty miały bardziej wyrazisty smak warto dodać do nich czerwonego wytrawnego wina.
Co można zrobić z owoców rokitnika?
Owoce rokitnika można jeść na surowo. Mają jednak kwaśno-cierpki smak, dlatego znacznie lepiej smakują przetworzone.
Jak złagodzić smak kapusty?
Aby usunąć z kapusty ostre olejki eteryczne należy gotować ją we wstępnej fazie bez przykrycia.
Jak upłynnić skrystalizowany miód?
Skrystalizowany (scukrzony) miód można upłynnić wstawiając słoik z miodem do ciepłej (ale nie gorącej) wody na 10-15 minut.
Jak pozbyć się goryczy z owoców?
Owoce aronii, jarzębiny czy czarnego bzu charakteryzują się naturalną goryczką. Aby się jej pozbyć można: umyte i osuszone owoce włożyć na noc do zamrażarki; zbierać owoce tuż po pierwszych przymrozkach.
Jak obrać paprykę?
Paprykę umyć, osuszyć i włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika. Kiedy pod skórką zaczną powstawać pęcherzyki powietrza paprykę wyjąć i owinąć wilgotną ścierką.
Co można zrobić z kurek?
Z kurek można przygotować: risotto; jajecznicę; omlet; suflet; zupy; sosy; tarty (np.
Co można kisić?
Do kiszenia nadaje się: biała i czerwona kapusta; ogórki; buraki; marchew; papryka; kalafior; cukinia; cebula; czosnek; dynia; pomidory; seler; jarzębina; grzyby (opieńki, rydze).
Co można zrobić z papryki?
Paprykę można jeść na surowo, dusić, piec, grillować i marynować. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.