Porady (strona 7) - Artykuły kulinarne

Co można zrobić z owoców czarnego bzu?
Z owoców czarnego bzu można przygotować: syropy; soki; kompoty; likiery i nalewki; dżemy, konfitury, powidła; galaretki; sosy; zupy owocowe; przeciery; nadzienia do ciast.
Co można zrobić z kalarepy?
Kalarepę można jeść na surowo w formie zdrowej i smacznej przekąski, ale równie dobrze smakuje duszona czy pieczona.
Co można zrobić z aronii?
Owoce aronii są cierpkie, a przez to niezbyt smaczne na surowo. Znacznie lepiej smakują przetworzone, dlatego warto z nich przygotować: soki; syropy; dżemy; konfitury do mięs; galaretki; nalewki; susz z owoców; kandyzowane owoce.
Co można zrobić z cukinii?
Z cukinii można wyczarować: placuszki; smażone krążki obtoczone w przyprawach i mące; zapiekane łódki z farszem; kremowe zupy; konfitury i marynaty; sosy do makaronów; surówki; sałatki warzywne; koreczki i szaszłyki; leczo; bigos; zapiekanki warzywne (np.
Co można zrobić z jabłek?
Z jabłek można zrobić następujące rzeczy: kompotjabłka zalane wodą z cukrem i przyprawami (cynamon, goździki); marmoladę – rozgotowane kawałki owoców z cukrem i małą ilością wody; wino; ocet; sok, może być z dodatkiem innych owoców, np.
Kiedy ananas jest dojrzały?
Dojrzałego ananasa można rozpoznać, gdy: wydziela intensywny, słodki zapach; liście jego pióropusza łatwo odchodzą; miąższ ugina się pod lekkim naciskiem palca.
Czy jabłka można mrozić?
Tak. Wcześniej należy je obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki, opłukać i osuszyć.
Jak długo przechowuje się maliny?
Maliny należą do owoców nietrwałych. Można je przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.
Co zrobić z dyni?
Z dyni można zrobić następujące rzeczy: marmoladę, dżem; placki (z dodatkiem mąki pszennej, żółtka i soli – bardzo łatwe); racuszki z kefirem (takie jak piecze się z jabłkami, tylko tutaj dodajemy dynię); kompot (z dodatkiem goździków, octu); dynię z zalewie octowej (z dodatkiem cynamonu i goździków); zupę krem; ciasto np.
Jak zachować letnią opaleniznę na dłużej?
Aby długo cieszyć się piękną opalenizną, należy przede wszystkim głęboko nawilżać i odżywiać skórę.
Jakie przyprawy dodaje się do ogórków?
Do ogórków zazwyczaj dodaje się: liście laurowe; ziele angielskie; pieprz czarny; gorczycę; koper; czosnek; chrzan; liście (dębu, czarnej porzeczki, wiśni i winogron).
Jakiej wody używa się do kiszenia ogórków?
Do kiszenia ogórków najlepiej jest użyć wody źródlanej niegazowanej ewentualnie wody z kranu, ale odstanej (24 godziny) lub przegotowanej (ale solidnie przegotowanej, należy ją gotować przez 2-3 minuty).
W czym kisić ogórki?
Ogórki można kisić w kamiennych garnkach, dębowych beczkach lub w słojach. Przed kiszeniem naczynia te muszą być dokładnie umyte, wyparzone i suche.
Jakie ogórki nadają się do kiszenia?
Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki gruntowe, świeże, zdrowe, jędrne, średniej wielkości (do około 10 cm), niezupełnie dojrzałe i z wypustkami na powierzchni (chropowate).
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.