Porady (strona 3) - Artykuły kulinarne

Sernik będzie wilgotniejszy, jeśli...
Sernik będzie wilgotniejszy, jeśli do sera dodamy ugotowanego ziemniaka.
Kruche ciasto będzie lepsze, jeśli...
Kruche ciasto będzie lepsze, jeśli po zagnieceniu włożymy je na około 30 minut do lodówki.
Jak odtłuścić bulion?
Jeśli bulion okaże się zbyt tłusty, można usunąć z niego nadmiar tłuszczu. Wystarczy ostudzić bulion i zdjąć z niego widelcem zakrzepnięty tłuszcz.
Jak długo można przechowywać rosół?
Rosół można przechowywać w lodówce 3 dni. Musi być jednak szczelnie przykryty, bo szybko przejmuje zapachy innych potraw.
Czy wywar można zamrozić?
Wywar można zamrozić i przechowywać w zamrażarce w hermetycznym pojemniku nawet 2 miesiące.
Jak zrobić zasmażkę?
Zasmażkę przygotowuje się z mąki i tłuszczu (najczęściej masła), które łączy się w równych proporcjach.
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej...
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej, do ciasta należy dodać 2-3 łyżki twarogu.
Jak pokroić zbyt miękki ser...
Zbyt miękki żółty ser, który trudno pokroić lub zetrzeć należy włożyć na 10 minut do zamrażarki.
Jak zrobić kolorowe pierogi dla niejadków?
Do pierogowego ciasta można dodać składniki, które zmienią jego kolor i nadadzą niepowtarzalny smak.
Faworki będą kruche, jeśli...
Faworki będą kruche, jeśli ciasto będzie bardzo cienko rozwałkowane, a faworki będą smażone krótko i na jasnozłoty kolor.
Cukier w cieście drożdżowym
Ciasto drożdżowe dzięki temu składnikowi zawdzięcza smak oraz kolor. Do ciasta drożdżowego można dodać tradycyjnie biały cukier, ale można też dodać brązowy cukier, miód, melasę, glukozę lub fruktozę.
Jak przedłużyć świeżość drożdżowego ciasta?
Aby przedłużyć świeżość drożdżowego ciasta warto dodać do niego niewielką ilość zmielonego twarogu bądź ugotowanych, potłuczonych i letnich ziemniaków.
Jaki tłuszcz dodać najlepiej do drożdżowego ciasta?
Do drożdżowego ciasta najlepiej dodać masło. Wcześniej jednak należy je roztopić, a potem ostudzić.
Co można zrobić z awokado?
Awokado należy podawać na surowo, gotowane lub pieczone gorzknieje. Z owocu możemy przygotować: przystawki (np.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.