Artykuły kulinarne

(Nie)zwykłe ziemniaki
Ziemniak, kartofel, pyra, grula… w każdej części Polski inaczej nazywany, ale wszędzie tak samo popularny.
10 sposobów na wzmocnienie odporności
Skuteczność układu odpornościowego w dużej mierze zależy od genów, ale niemałe znaczenie ma również styl życia.
10 zasad zdrowego odżywiania
Co zrobić, by cieszyć się zdrowiem, tryskać energią i na długo zachować siły witalne? Odpowiedź jest prosta - zadbać o codzienną dietę.
ABC zdrowego i smacznego grillowania
Od wielu sezonów trwa nieprzemijająca moda na grillowanie. To wieloletnie doświadczenie sprawia, że coraz chętniej eksperymentujemy.
Aby bakalie nie opadały...
...trzeba je przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące.
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna...
Aby cebula dodawana do śledzi była delikatniejsza i lekkostrawna, należy przelać ją gorącą wodą z dodatkiem octu.
Aby ciasto biszkoptowe z makiem nie opadło...
Suchy mak dodawany do ciast ucieranych i biszkoptów najlepiej wypłukać poprzedniego dnia, aby dobrze obciekł.
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej...
Aby drożdżowe ciasto pozostało świeże na dłużej, do ciasta należy dodać 2-3 łyżki twarogu.
Aby gotowana ryba była delikatniejsza w smaku...
Aby mięso gotowanej ryby było delikatniejsze, a wywar bardziej wyrazisty w smaku warto do gotowania dodać odrobinę białego wytrawnego wina.
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku...
Aby nadać barszczowi świątecznego smaku, można dodać do niego suszone grzyby lub wędzone śliwki.
Aby orzechy efektownie zdobiły wypieki...
Aby orzechy włoskie i laskowe efektownie zdobiły wypieki, należy przez 5-10 minut podprażyć je w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Aby pieczone mięso nie było suche, należy...
Aby pieczone mięso nie było suche, należy przed pieczeniem krótko obsmażyć je w wysokiej temperaturze na patelni.
Aby pierniczki szybciej zmiękły...
W suchych i ogrzewanych pomieszczeniach pierniki miękną wolniej. Aby przyspieszyć ten proces można je zamknąć w szczelnym pojemniku z pokrojonym jabłkiem lub skórką z pomarańczy.
Aby piernik był bardziej aromatyczny...
Aby piernik był bardziej aromatyczny przyprawy korzenne należy połączyć z gorącym miodem.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.