smaczny.pl przepisy kulinarne

Artykuły kulinarne

Ból gardła - jak sobie z nim radzić
Ból gardła pojawia się najczęściej nagle, jednak czasami poprzedza go katar. Ból ten nasila się podczas połykania i objawia się uczuciem drapania.
Kaki - czyli owocowa nowość
Ostatnio na naszych półkach sklepowych pojawia się coraz więcej nowych owoców. Te egzotyczne owoce kuszą nas swoimi bogatymi kolorami i ciekawymi kształtami.
Rodzaje ciast i temperatura ich pieczenia
Jak upiec udany biszkopt, ciasto drożdżowe, kruche, francuskie? Sprawdź nasze rady!
Jak upiec idealne ciasto?
Biszkopt opadł, kruche jest niemiłosiernie twarde, a zamiast pysznego ucieranego ciasta powstał zakalec.
Co jeść, żeby schudnąć?
Jednoskładnikowe diety dają powalające rezultaty w krótkim czasie... i niestety na krótki czas.
Ananas - owoc pomocny przy odchudzaniu
Ananas to słodki i aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy i nietuczący owoc. Bogaty jest w niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze (zawiera dużo witaminy C i błonnika).
Sposób na pyszne pączki w Tłusty Czwartek
W najbliższy czwartek jednodniowe rządy przejmie... pączek! Wówczas to będziemy świętować Tłusty Czwartek, a dzień upłynie nam pod znakiem tych drożdżowych słodkości.
Sekrety udanego drożdżowego ciasta
Ponoć drożdżowe ciasto lubi ciepło... dosłownie i w przenośni. Przeciągi mu wyraźnie nie służą, nie lubi także kłótni, a nawet głośnych rozmów.
Wypadanie włosów
Wypadanie włosów jest procesem fizjologicznym. Włosy wypadają nam każdego dnia, jest to widoczne szczególnie podczas ich czesania i mycia.
Cytryna - witaminy niezbędne dla naszego organizmu
Cytryna zawiera dużo witaminy C. Zapotrzebowanie dzienne na tą witaminę wynosi 60 mg.
Tradycyjne potrawy wigilijne
Wigilia tuż, tuż. Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy przy wigilijnym stole.
Właściwości zdrowotne kalarepy
Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.
Wszystko o przygotowaniu maku
Artykuł traktuje o tym jak przygotować mak do wypieków, aby zapewnić im niepowtarzalny smak.
Szparagi - jeść czy nie?
Szparagi często występują na wykwintnych przyjęciach, natomiast w naszych domach rzadko o nich słyszymy.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.