smaczny.pl przepisy kulinarne

Artykuły kulinarne

Szparagi w roli głównej, czyli jak je przygotować?
Zajadają się nimi Francuzi, Niemcy określają mianem „białego złota”, w Polsce wciąż uchodzą za luksus i danie wykwintne.
Szparagi - wiosenny rarytas
Szparagi to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się wiosną na straganach. Najczęściej spotykamy szparagi białe (hodowane w Polsce) i zielone, które różnią się nieco smakiem.
Sosna - domowe lekarstwo również dla dzieci
Sosna jest jednym z najpopularniejszych drzew w Polsce. Pączki, kora, młode pędy, igliwie, żywica chętnie wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Owoce i warzywa są szczególnie ważne dla dzieci w okresie wzrostu i rozwoju. Zdaniem dietetyków powinny być spożywane pięć razy dziennie.
Odchudzanie bez efektu jo-jo
Nie sztuką jest schudnąć, ale utrzymać osiągnięty rezultat. Niestety największym problemem dla wielu osób odchudzających jest efekt jo-jo.
Kuchnia hiszpańska pełna słońca i aromatycznych ziół
Kuchnia hiszpańska jest bogata w rozmaite smaki i aromaty, które wywodzą się z różnych kultur i regionów.
Kiełki - naturalna kapsułka zdrowia
Niepozorne kiełki to prawdziwa bomba witaminowa. Przywędrowały do nas stosunkowo niedawno z Dalekiego Wschodu, gdzie znane i cenione były już w starożytności.
Szczaw - niedoceniany przysmak z łąk
Szczaw pojawia się wiosną na straganach, ale znajdziemy go także na łące i w ogrodzie.
Orzeźwiający rabarbar
Rabarbar to dla wielu smak dzieciństwa, lata i orzeźwiającego kompotu babci. Dziś nieco zapomniany, nieśmiało wraca do łask.
Co można zrobić z rabarbaru?
Z łodyg rabarbaru możemy przygotować: przetwory: dżemy, marmolady, konfitury, chutney, syropy; kompoty; nadzienie do naleśników; sosy do drobiu; babeczki i ciasta (kruche, jogurtowe, ucierane, drożdżowe); crumble; sorbety; koktajle; wino; nalewki.
Skóra promieniująca wiosną
Brak ruchu na świeżym powietrzu, nieodpowiednia dieta, stres i zmęczenie natychmiast malują się na twarzy.
Sezon na rower
Jazda na rowerze zwiększa sprawność układu oddechowego, usprawnia pracę serca, wzmacnia mięśnie, redukuje cellulit, poprawia samopoczucie.
Mniszek lekarski - cenny chwast
Mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem dla jednych jest znienawidzonym chwastem, a dla innych jedną z najcenniejszych roślin leczniczych.
Menu na piknik
Sezon majówkowy rozpoczęty! Rośnie temperatura, a wraz z nią ochota na wypoczynek na świeżym powietrzu.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.