Artykuły kulinarne

Kuchnia tysiąca i jednej potrawy, czyli kuchnia arabska
Egipt, Tunezja i Maroko to bardzo popularne kierunki wakacyjnych wycieczek. Warto więc poznać tamtejszą kuchnię, która staje się jedną z najpopularniejszych na świecie.
Przeciwnowotworowe właściwości kalafiora
Choć kalafior cieszy się bardzo dużą popularnością w polskiej kuchni, to jednak niewielu z nas wie, że zaliczany jest do jednych z najbardziej wartościowych warzyw.
Skóra jak aksamit, czyli skuteczne sposoby na depilację
Woskiem, kremem, pianką, depilatorem, maszynką do golenia, a może laserem... Metod na pozbycie się niechcianego owłosienia jest całkiem sporo.
Jak obniżyć poziom cukru?
Nieco podwyższony poziom cukru podczas badania nie świadczy o cukrzycy. Może dotyczyć osób zdrowych i być spowodowany na przykład stresem, przewlekłymi stanami zapalnymi lub stosowaniem niektórych leków.
Agrest dla dbających o linię
Agrest, zwany niekiedy winoroślą północy, w stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce.
ABC zdrowego i smacznego grillowania
Od wielu sezonów trwa nieprzemijająca moda na grillowanie. To wieloletnie doświadczenie sprawia, że coraz chętniej eksperymentujemy.
Chłodnik, czyli zupa na upał
Są lekkie, dietetyczne, orzeźwiające, dostarczają witamin i składników mineralnych, są także doskonałym pomysłem na obiad w upalne dni, kiedy to wysokie temperatury odbierają apetyt na treściwe i gorące dania.
Lipa i jej właściwości
Lipa doceniana jest przez pszczelarzy, rzeźbiarzy i zielarzy. Jest bowiem niezwykle miododajnym pożytkiem, stanowi jeden z najlepszych materiałów stosowanych w rzeźbiarstwie i modelarstwie, a także wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Jak przygotować skórę do lata?
Słońce działa antydepresyjnie, pobudza wytwarzanie białych krwinek, stymuluje produkcję witaminy D3 i dodaje energii.
Ryż i jego odmiany
Ryż stanowi jeden z najważniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych produktów żywnościowych.
Wszystko, co warto wiedzieć o serach
Francja, Holandia, Włochy i Szwajcaria to prawdziwe serowe zagłębia. Ale sery są coraz bardziej popularne także w Polsce.
Arcydzięgiel w ziołolecznictwie i kuchni
Pierwsze wzmianki o arcydzięglu pochodzą z ksiąg zielarskich średniowiecza. Wówczas był zalecany jako środek usuwający trucizny z organizmu.
Jak upiec idealne ciasto?
Biszkopt opadł, kruche jest niemiłosiernie twarde, a zamiast pysznego ucieranego ciasta powstał zakalec.
Zadbane stopy
Wbrew pozorom skóra stóp jest bardzo wrażliwa i delikatna. Szybko ulega przesuszeniu, a w konsekwencji traci elastyczność i rogowacieje.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.