Kulinaria (strona 2) - Artykuły kulinarne

Zatrzymać smaki lata, czyli jak konserwować owoce
Maliny, brzoskwinie, poziomki, śliwki, morele, jagody - lato rozpieszcza nas różnorodnością smaków, aromatów i barw.
Jak suszyć warzywa i owoce?
Suszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania i przechowywania warzyw, owoców, ziół, a przede wszystkim grzybów.
Pomysły na cukinię w letnim menu
Cukinia jest niskokaloryczna, ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami i umożliwia różnorodne zestawienia kulinarne.
Krewetki w kuchni
Krewetki, choć małe, dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Ich delikatne mięso można przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnej formie - jako danie główne, składnik sałatek lub przystawek zarówno na zimno, jak i ciepło.
Krewetki - zdrowy przysmak z mórz
Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej.
Jakie sosy do sałatek?
Sosy i dressingi są przysłowiową kropką nad „i”. To właśnie te dodatki decydują o smaku potrawy, dodają im finezji i niezwykłego aromatu.
Czym zastąpić biały cukier?
Cukier krzepi! Tak brzmiało jedno z najbardziej znanych haseł reklamowych... Ale dietetycy i lekarze mają zgoła odmienne zdanie.
Kuchnia tysiąca i jednej potrawy, czyli kuchnia arabska
Egipt, Tunezja i Maroko to bardzo popularne kierunki wakacyjnych wycieczek. Warto więc poznać tamtejszą kuchnię, która staje się jedną z najpopularniejszych na świecie.
ABC zdrowego i smacznego grillowania
Od wielu sezonów trwa nieprzemijająca moda na grillowanie. To wieloletnie doświadczenie sprawia, że coraz chętniej eksperymentujemy.
Chłodnik, czyli zupa na upał
Są lekkie, dietetyczne, orzeźwiające, dostarczają witamin i składników mineralnych, są także doskonałym pomysłem na obiad w upalne dni, kiedy to wysokie temperatury odbierają apetyt na treściwe i gorące dania.
Ryż i jego odmiany
Ryż stanowi jeden z najważniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych produktów żywnościowych.
Wszystko, co warto wiedzieć o serach
Francja, Holandia, Włochy i Szwajcaria to prawdziwe serowe zagłębia. Ale sery są coraz bardziej popularne także w Polsce.
Jak upiec idealne ciasto?
Biszkopt opadł, kruche jest niemiłosiernie twarde, a zamiast pysznego ucieranego ciasta powstał zakalec.
Kalendarz robienia przetworów
Domowe przetwory są smaczne, zdrowe i naturalne... Jednym słowem - bezkonkurencyjne!
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.