Kulinaria (strona 5) - Artykuły kulinarne

Jałowiec pospolity w kuchni i medycynie
Jałowiec jest typowo polską przyprawą. Zanim jednak na dobre zagościł w kuchni, wcześniej doceniono jego właściwości lecznicze.
Święta o smaku bakalii
Aromatyczny wigilijny kompot, świąteczny keks, makowiec i piernik nie obejdą się bez bakalii.
Karp od święta i nie tylko!
Na ogół o rybach przypominamy sobie raz do roku - w Wigilię. Wówczas to one są podstawą świątecznego menu.
Pierniki i pierniczki - słodki smak świątecznej tradycji
Święta zbliżają się już małymi kroczkami. Szał zakupów i przygotowań dopiero przed nami, ale o tradycyjnym pierniku warto pomyśleć już teraz.
Przyprawy korzenne - szczypta smaku i zapachu
Przyprawy potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej głęboki aromat i wzbogacić jej smak.
Mak w kuchni
W kuchni polskiej mak wykorzystuje się głównie do wypieku ciast i słodkości. Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez jego udziału.
Sposób na rybę
Ryby w kuchni to prawdziwe morze możliwości... Do wyboru mamy rybę pieczoną, smażoną, grillowaną, „po grecku”, można ją faszerować, gotować w zupie lub z warzywami.
Amore pomodori! Kuchnia włoska
Kuchnia włoska należy do jednej z najbardziej znanych i lubianych na całym świecie.
Smaczne owoce jesieni - kasztany jadalne
Kasztany... kiedy kwitną w maju dają znać, że to czas matur, jesienią natomiast z ich owoców powstają cudaczne ludziki.
Dobre, bo polskie! Kuchnia regionalna (cz. II)
Poszczególne regiony Polski to nie tylko odmienna kultura, zwyczaje, tradycje i gwara, ale także kuchnia.
Dobre, bo polskie! Kuchnia regionalna (cz. I)
Każdy, nawet najbardziej wybredny miłośnik dobrego jedzenia, doceni walory regionalnej kuchni polskiej, która zaskakuje ogromem smaków, aromatów, ciekawych i przede wszystkim smacznych dań.
Cudze chwalicie... czyli kuchnia polska
Kuchnia polska jest niejednorodna, bogata i wielokulturowa. Dlatego trudno jest jednoznacznie określić wiodące smaki.
Czy grzyby to tylko walory smakowe?
Walory smakowe i aromatyczne grzybów są niekwestionowane. Różne opinie pojawiają się natomiast w sprawie ich wartości odżywczych.
Jak zbierać, konserwować i przechowywać zioła?
Zioła nadają potrawom niepowtarzalnego smaku i są niezbędnym elementem każdej kuchni.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.