Kulinaria (strona 4) - Artykuły kulinarne

Tymianek nie tylko na kaszel
Tymianek jako roślina lecznicza i przyprawowa znany był już w starożytności. Wówczas przypisywano mu także niezwykłe właściwości.
Sposób na pyszne pączki w Tłusty Czwartek
W najbliższy czwartek jednodniowe rządy przejmie... pączek! Wówczas to będziemy świętować Tłusty Czwartek, a dzień upłynie nam pod znakiem tych drożdżowych słodkości.
Problemy z ciastem drożdżowym
Żeby upiec ciasto drożdżowe potrzebujemy czasu, cierpliwości i siły. Oprócz tego przyda się też trochę wiedzy.
Olej w kuchni i codziennej diecie
Olej rafinowany, tłoczony na zimno, słonecznikowy, lniany, rzepakowy... A może oliwa z oliwek? Jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatek? Który jest najzdrowszy i nie zaszkodzi sylwetce? Od samego wyboru może rozboleć głowa.
Kuchnia francuska - kolebka sztuki kulinarnej
Kuchnia francuska stereotypowo kojarzona jest przede wszystkim z żabimi udkami i ślimakami.
Imbir - panaceum Wschodu
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych na świecie. Znany był 3000 lat temu.
Sekrety udanego drożdżowego ciasta
Ponoć drożdżowe ciasto lubi ciepło... dosłownie i w przenośni. Przeciągi mu wyraźnie nie służą, nie lubi także kłótni, a nawet głośnych rozmów.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Lekkie jak chmurka, puszyste, ze złotą, chrupiącą skórką, roztaczające wokół siebie cudowny zapach.
Kuchnia meksykańska - ostra mieszanka smaków
Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Meksyk to bowiem kraj wielu kultur, języków, obyczajów, tradycji, ale także smaków.
Karnawałowe wypieki i słodkości
Za początek karnawału uznaje się datę 6 stycznia. Wówczas to nastaje okres tańców, hulanek i swawoli, ale także okres karnawałowych wypieków - pączków, faworków, oponek i innych słodkości.
Tradycyjne potrawy wigilijne
Wigilia tuż, tuż. Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i usiądziemy przy wigilijnym stole.
Symbolika potraw wigilijnych
Wigilijne menu różni się w zależności od regionu, rodzinnych zwyczajów, a także indywidualnego gustu.
Podstawowe zasady nakrywania stołu
Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół.
Jak dobrać wino do świątecznych potraw?
Do świąt coraz mniej czasu. Zaczynamy się więc zastanawiać nad tegorocznym świątecznym menu.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.