Artykuły kulinarne

Zasmakuj w chińskiej kuchni
Kuchnia azjatycka na stale zadomowiła się w Polsce. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowa, smaczna, a potrawy przyrządza się wyjątkowo szybko.
Orkisz - ziarno pełne zdrowia
Orkisz znany był już w starożytności. Wtedy to był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.
Jak można utrwalić przetwory?
Domowe przetwory są bezkonkurencyjne... Po pierwsze są znacznie tańsze od tych ze sklepu, a po drugie – zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników.
Jarzębina na sezonowe przeziębienia
Jarzębina kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, a to za sprawą jej intensywnie czerwonych owoców.
Jak kupować i przechowywać wędliny?
Najdłużej zachowują świeżość wędliny suszone i podsuszane, a także wędzone, sprzedawane w naturalnych, przepuszczalnych osłonkach.
Jak sobie radzić z zapaleniem zatok?
Zapalenie zatok zazwyczaj jest następstwem przeziębienia. Często zaczyna się banalnie - od kataru.
Dieta biurowa - co jeść w pracy?
Wielogodzinne siedzenie przy biurku nie sprzyja smukłej sylwetce. W pracy jemy nieregularnie, chętnie sięgamy po wysokokaloryczne batoniki i czekoladki, które szybko, ale też niestety na krótko zaspokoją głód i dodają energii.
Zastosowanie kolendry
Kolendra jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Stanowi istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste?
Lekarze i dietetycy przekonują do jedzenia pełnoziarnistych produktów trzy razy dziennie.
Czym zastąpić sól?
Sól spożywana w nadmiernych ilościach powoduje nadciśnienie tętnicze, obrzęki, choroby nerek i układu krążenia.
Sekret udanego przepisu na kiszone ogórki
Sezon na przetwory w pełni. Jedną z metod utrwalania żywności jest kiszenie - tradycja stara jak świat.
Zatrzymać smaki lata, czyli jak konserwować owoce
Maliny, brzoskwinie, poziomki, śliwki, morele, jagody - lato rozpieszcza nas różnorodnością smaków, aromatów i barw.
Aby zapobiec pleśnieniu przetworów, należy...
Aby zapobiec pleśnieniu przetworów owocowych, należy dodać do nich kilku plasterków świeżego imbiru.
Jak suszyć warzywa i owoce?
Suszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania i przechowywania warzyw, owoców, ziół, a przede wszystkim grzybów.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.